Вести - архива

2018

Oxford вебинар

У сарадњи са издавачем Oxford University Press, у уторак, 8. маја у 11:00 сати биће одржан вебинар под називом „Introduction to Oxford Academic Journals platform“ за истраживаче и библиотекаре. Представница Oxford-а и специјалиста за едукацију научно-академског истраживања, Marzena Giers-Fidler, говориће о платформи и коришћењу Оxфорд колекције часописа.
Како основним и напредним начином претраге часописа доћи до жељених резултата, како сачувати упите претраге, упутства за ауторе, начини за пријаву радова, нека су од питања чије одговоре можете сазнати регистровањем на овај вебинар (програм).
Пријава је обавезна и по успешном регистровању (путем линка) заинтересовани полазници добиће све информације о пријављивању и логовању. 
Додатни савет - приликом пријаве унесите своје комерцијалне имејл адресе (gmail, yahoo и сл.) како би са сигурношћу добили обавештења о пријави.

(објављено 30.04.2018.)

Имејл КоБСОН сервер

Обавештавамо кориснике да поруке које су данас послате на имејл kobson@nb.rs и repozitorijum@nb.rs нису стигле као и да тренутно не постоји могућност слања са истих. Извињавамо се због насталог техничког проблема и надамо се да ћемо га у току сутрашњег дана решити. У сваком случају молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико дуже од два радна дана не добију одговор.

(објављено 26.04.2018.)

Обавештење поводом тренутног прекида рада АМРЕС-а

Поштовани корисници, обавештавамо вас да су данас, 20.04.2018. године, у периоду од 08:30 до 14:00 часова планирани радови на одржавању електричних водова на ширем подручју општине Врачар, што ће за последицу имати прекид у електричном напајању АМРЕС централног чворишта. У поменутом временском интервалу информационо-комуникациони сервиси Академске мреже Србије (АМРЕС) неће бити доступни АМРЕС корисницима.

Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 20.04.2018.)

Позив на EBSCO предавање

Поштовани библиотекари, позивамо вас на предавање које организујемо у сарадњи са EBSCO-ом у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236), у понедељак, 16. априла у 14 часова. Циљ предавања је представљање две нове колекције:

  •  American Antiquarian Archives Databases
  •  Audiobook Collection EBSCOhost

Поред представљања нових колекција, биће речи и о унапређењу претраге и коришћења EBSCO електронских књига, као и једноставнијег коришћења платформе за обједињену претрагу претплаћених сервиса - Ebsco Discovery Service.
Представник EBSCO информационог сервиса за тренинг и едукацију корисника, господин Мартин Колман, одржаће предавање у трајању од 90 минута.
Молимо вас да путем мејла (на адресу kobson@nb.rs) потврдите своје учешће.

(објављено 10.04.2018.)

Семинар о рецензирању у Нишу

У Свечаној сали Универзитета у Нишу, у петак 13. априла од 11 до 14 часова, одржаће се Семинар о рецензирању за истраживаче. Трочасовни семинар у коме ће учествовати пет предавача обухватиће теме у распону од тога како добро урадити рецензију, преко етичких аспеката рецензирања до епистемолошких аспеката писања и рецензирања научних радова као и функционисања специфичних рецензентских мрежа.
Сви заинтересовани истраживачи могу се пријавити на семинар путем електронске пријаве до 11. априла

Више информација о овој теми доступне су на сајту ЦПН-а.

(објављено 04.04.2018.)

Дан слободних докумената 2018.

У Библиотеци "Милутин Бојић", 28. марта обележен је Дан слободних докумената. Поводом овог догађаја, Одељењу за научне информације Народне библиотеке Србије, додељена је плакета за имплементацију Отворених Стандарда која је уручена начелници Одељења за научне информације, Татјани Тимотијевић. Након трибине "Зашто су нам потребни Отворени Стандарди?" уследила је пројекција филма "Revolution OS" редитеља Џеј Т.С. Мура из 2001. године који приказује развој Линукса и идеје Слободног и Отвореног софтвера.

(објављено 29.03.2018.)

Каталог база података за истраживања у области безбедности

Са великим задовољством обавештавамо кориснике да је Центар за примењену безбедност Факултета безбедности објавио приручник Каталог база података за истраживања у области безбедности. У публикацији је пружен преглед 124 релевантне базе података које обухватају показатеље који се посредно или непосредно односе на различите аспекте безбедности (конфликти, тероризам, криминал, заштита животне средине, миграције, економски развој, људска права итд.). Каталогу база података за истраживања у области безбедности могуће је приступити преко портала http://katalog.fb.bg.ac.rs. Каталог је доступан и у форми приручника на следећем линку.

За више информација пратите званичну Фејсбук страницу Центра за примењену безбедност.

(објављено 22.03.2018.)

Обавештење поводом ажурирања базе Наши у WoS

Поштовани корисници, услед великог броја мејлова везаних за ажурирање ауторских имена у бази Наши у WoS, који нам пристижу понедељком и уторком, подсећамо вас да се база Наши у WoS aжурира понедељком. Због великог броја увезених радова и ауторских имена, понекад нисмо у могућности да их све уједначимо у истом дану (због обима послова понекад чак и до средине недеље).

Унапред захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 06.03.2018.)

Недеља отвореног образовања 2018.

Недеља отвореног образовања (Open Education Week) представља глобалну манифестацију намењену подизању свести о бесплатном и отвореном образовњу. Ове године се обележава од 5. до 9. марта у великом броју држава. Детаљније информације о самој манифестацији, о слободном образовању и о томе зашто је оно важно можете прочитати на страници Open Education Week 2018

(објављено 01.03.2018.)

Обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поново се организује обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“. Током ове кратке обуке докторанди могу да се информишу о форми докторске дисертације у складу са упутствима Универзитета о Београду, депоновању у Дигитални репозиторијум, видљивости дисертације на интернету и свим другим питањима у вези са процедуром припреме и предаје доктората.

Први наредни термин је 21. фебруар 2018. године са почетком у 18 часова, а о одржавању обуке током осталих месеци заинтересовани ће моћи да се информишу на сајту Универзитетске библиотеке.
Пријављивање је обавезно и врши се путем онлајн формулара.
Детаље о месту и времену одржавања можете видети у програму.

(објављено 14.02.2018.)

Поводом Дана жена у науци

У циљу постизања једнаког приступа и учешћа у науци, Генерална скупштина Уједињених нација је прогласила 11. фебруар Међународним даном жена и девојака у науци. Тим поводом издавач IOP (Institute of Physics) својим корисницима нуди на раполагање три књиге које се могу преузети у целости. Наслови књига су следећи:

и доступни су за бесплатно преузимање само данас, 12. фебруара.

(објављено 12.02.2018.)

Бесплатна платформа за едукaцију истраживача

Издавач Elsevier је поново покренуо своју платформу за бесплатно онлајн учење. Портал  Researcher Academy служи за промовисање видео материја о различитим фазама истраживачког циклуса - од припреме истраживања, преко процеса објављивања до приказа његове утицајности. Вебинар под називом "How to turn your thesis into a publishable article" биће одржан 22. фебруара у циљу промоције унапређене платформе. Мноштво вебинара и садржаја могу бити од помоћи истраживачима који су изабрали пут целоживотног учења.
Преглед материјала на сајту је доступан претходном пријавом на портал.

(објављено 09.02.2018.)

Wiley - први издавач који захтева ORCID од аутора

Више од 500 Wiley часописа користи опцију ScholarOne Manuscripts за прихватање радова аутора. Наиме, ова опција омогућава ауторима да пошаљу свој захтев за предају радова, али само преко свог ORCID-а. ORCID је непрофитан начин помоћи за све истраживаче који обезбеђује јединствене идентификаторе разликујући их у данашњој, све конкурентнијој научној индустрији. На званичном сајту издавача приказана је скица предаје рада часопису као и предности које нуди ORCID. 

(објављено 24.01.2018.)

(објављено 09.01.2018.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобран рекламираће корисник који се на КоБСОН страницу пријавио минут после поноћи. Честитамо :)

(објављено 09.01.2018.)

Семинар о рецензирању у Новом Саду

У амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду, у петак 19. јануара од 10 до 13 часова, одржаће се Семинар о рецензирању за истраживаче. Трочасовни семинар у коме ће учествовати пет предавача обухватиће теме у распону од тога како добро урадити рецензију, преко етичких аспеката рецензирања до епистемолошких аспеката писања и рецензирања научних радова као и функционисања специфичних рецензентских мрежа.
Сви заинтересовани истраживачи могу се пријавити на семинар путем електронске пријаве којој се може приступити преко следећег линка:

http://konkursi.cpn.rs/seminar/

Више информација о овој теми доступне су на сајту ЦПН-а.

(објављено 08.01.2018.)

Web of Science вебинар

У сарадњи са издавачем Clarivate Analytics 18. децембра је одржан вебинар за истраживаче и библиотекаре о претраживању цитатне базе Web of Science. На питања како претражити најутицајније научне изворе на одређену тему, који су критеријуми за реферисање садржаја у овој бази, шта је ESCI листа, где пронаћи извештаје о цитираности аутора одговорио је предавач Јосеф Јилек,  представник Web of Science-а и специјалиста за едукацију научно-академског истраживања.
За све оне који се нису благовремено регистровали и испратили вебинар, омогућено је његово праћење кроз видео материјал и презентацију.

(објављено 04.01.2018.)